Un american a cumpărat o locuință în Italia cu doar 22.000 de euro, dar s-a confruntat cu „mari surprize”. De ce rămâne totuşi în ţara europeană

de: Cojocaru Cristian
18 02. 2024
Latronico este o comună din provincia Potenza, regiunea Basilicata, Italia

Cumpărătorii din întreaga lume își îndreaptă atenția către casele vechi și pline de farmec din satele izolate ale Italiei, fiecare motivat de obiective diferite, dar uniți de o dorință comună: aceea de a găsi un refugiu, un loc unde să evadeze și să trăiască idila rurală.

Joshua Shapiro, un saxofonist din Chicago în vârstă de 48 de ani, a pornit în căutarea la dolce vita ca prim pas spre o schimbare de viață. Obiectivul său pe termen lung este să se mute din Statele Unite, o țară pe care o consideră în plină schimbare politică care îl îngrijorează.

În 2022, el a cumpărat un apartament mic și abandonat în satul Latronico, situat adânc în regiunea de sud Basilicata, pentru 22.000 de euro, după ce a citit un articol pe CNN Travel despre un program ingenios de locuințe lansat pentru a atrage migranți și a opri depopularea.

Joshua Shapiro a cumpărat un apartament în Latronico, în regiunea Basilicata din sudul Italiei

Deocamdată, Shapiro vine și pleacă pe măsură ce finalizează renovarea locuinței sale. Pe viitor, își imaginează făcând pasul mare de a se reloca permanent.

„Sunt pregătit pentru următorul capitol din viața mea. A fi saxofonist freelancer, interpretând în principal jazz și muzică comercială, nu este lipsit de provocări, iar cererea pentru ceea ce fac eu este în scădere notabilă [în SUA], s-ar putea să fie mult mai mare în Europa,” îi spune Shapiro CNN.

Pentru el, cumpărarea unei proprietăți într-un loc neobișnuit din Italia este, de asemenea, o decizie politică.

„Nu îmi place situația politică din SUA – deplasarea spre dreapta. O mare parte din electorat crede într-o altă versiune a democrației, și cum toate acestea ar putea evolua este o problemă imensă,” spune el.

Shapiro a cântat la saxofon în prima sa vizită în Latronico

Shapiro a vizitat Latronico într-o călătorie în Italia după pandemie – a treia oară când a călătorit în țară, și prima dată în 20 de ani. A luat cu el saxofonul, pe care l-a cântat dintr-o casă pe care a închiriat-o în timp ce locuința sa nou cumpărată era în lucru. Sătenii au amintiri plăcute despre auzirea melodiilor de jazz în aleile serpuitoare noaptea.

Vezi și: Vrei să emigrezi? Cum poți să cumperi o casă în Italia, ce acte îți trebuie

Ce l-a atras în Italia a fost o „legătură tenuă” pe care a dorit să o revitalizeze – bunicul său fusese staționat în Florența în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Latronico nu este Florența, deși – este la cinci ore de mers cu mașina de la Roma, și la trei de cel mai apropiat aeroport internațional, Bari. Shapiro recunoaște că locația îndepărtată „a cântărit greu” asupra lui pe măsură ce călătorea în acest colț nepătat din Basilicata. Nu se aștepta să fie într-un loc atât de izolat, fără nicio conexiune directă de tren.

„Scopul meu era să mă uit în jur, să văd ce era accesibil și ce se oferea în materie de proprietăți. Cu asistența viceprimarului Vincenzo Castellano, care se ocupă de programul de locuințe, am ales opțiunea cea mai ușoară pentru mine,” spune el.

Apartamentul aflat în satul Latronico era abandonat

Peripeții și surprize

Apartamentul său este la etajul al doilea și are o intrare independentă. Shapiro a cheltuit până acum aproximativ 10.000 de euro pentru o renovare temeinică a acestuia, care are două dormitoare și un balcon panoramic.

Deși entuziasmul de a cumpăra o casă ieftină a fost mare, aventura în care s-a îmbarcat a avut o serie de întorsături neașteptate.

A trebuit să schimbe ferestrele, să refacă gresia și să repare crăpăturile din pereți. De asemenea, a trebuit să o mobileze – Shapiro spune că inițial a fost o „problemă” să determine care mobilier va fi inclus în vânzarea casei.

Shapiro își amintește de „ciocniri culturale privind mobilierul ciudat” pe care l-a găsit în interior.

Se aștepta ca casa să vină cu mobilierul din fotografiile de prezentare, pentru a avea o grijă în minus la început. Dar spune că „a existat fie o neînțelegere, fie o comunicare deficitară” cu privire la această problemă cu proprietarii.

În Statele Unite, spune el, contractul de cumpărare ar fi stipulat ce mobilier este inclus cu apartamentul, dar în Latronico, nu a fost niciodată clar.

Pe măsură ce era, unele piese de mobilier i-au fost lăsate, dar erau „uzate sau chiar inutilizabile”, așa că în cele din urmă a trebuit să scape de majoritatea acestora.

„Nu mă așteptam la unele lucruri pe care le-am găsit, cum ar fi patul atât de vechi și decrepit. Aceasta a devenit o problemă controversată la vremea respectivă, dar am rezolvat situația foarte amiabil, învățând lecții prețioase pe parcurs,” spune el.

Multe case goale prezentate pe site-ul local unde proprietarii întâlnesc cumpărătorii sunt vândute sau închiriate cu mobilier, dar ce rămâne în cele din urmă în interior este de obicei negociat între părți.

Având în vedere că a văzut-o doar pe scurt înainte de a cumpăra, Shapiro se aștepta ca locuința să fie într-o stare mai bună.

„A fost nevoie de un acoperiș nou, asta a fost o mare surpriză. Bucătăria era complet expusă la cer, a trebuit să adaug un jgheab, și era ceva mizerie în casă care a trebuit aruncată.”

Shapiro a mai vopsit și reparat câțiva pereți – și mai era mult de lucru pentru a o face complet locuibilă.

„Au fost o serie de surprize și lucruri la care nu mă așteptam, cum ar fi nevoia de a renova baia, adăugarea unui nou încălzitor de apă și rezolvarea unei probleme de umezeală într-un dormitor.

„Am fost oarecum surprins de lucrările care trebuiau făcute, în mare parte din cauza presupunerilor pe care le-am făcut despre condiția locuinței pur și simplu datorită faptului că fusese locuită înainte de cumpărarea mea. Am descoperit mai târziu că foștii ocupanți tolerau destul de multe dintre deficiențele locului.”

Latronico este situat într-o zonă izolată și nepoluată din Italia (Foto: CNN)

O obișnuință dificilă

Shapiro a fost însoțit de viceprimar în vizita sa. De asemenea, a avut o întâlnire bizară când a mers prima dată să arunce o privire în interiorul casei pe care tocmai o cumpărase.

Însoțit de Castellano, viceprimarul, Shapiro spune că a fost surprins să găsească înăuntru chiriași – un grup de călugărițe în vârstă.

„Erau aceste trei călugărițe care locuiseră acolo de ceva timp; erau chiriașele proprietarilor anteriori. Când am venit, nu m-au lăsat să intru, șocate de ideea că un tip american ar putea să se plimbe prin casa lor.”

Din fericire, totul a fost rezolvat. Călugărițele, asigurate de Castellano că nu vor rămâne fără adăpost, au plecat în cele din urmă. Li s-a oferit o altă locuință de către consiliul local.

În ciuda acestor obstacole inițiale, Shapiro spune că s-a îndrăgostit imediat de stilul de viață relaxat și mai lent al Latronico – opusul a ceea ce era obișnuit în Statele Unite.

„Satul este mic, situat într-o zonă montană izolată. Eu trăiesc într-un oraș mare cu milioane de oameni. Latronico este un loc în care mă pot vedea fiind foarte creativ, cântând, compunând muzică,” spune el.

El spune că toată lumea a fost „extrem de amabilă” și l-a primit bine, cu excepția „câtorva priviri laterale la străinul din mijlocul nostru” – deși crede că asta a fost în mare parte din cauza barierei lingvistice. Neștiind italiana nu i-a fost ușor, spune el.

Shapiro, ca și toți ceilalți cumpărători străini din Latronico, este scutit de plata taxelor pe proprietate și de eliminare a deșeurilor timp de cinci ani, o măsură introdusă recent de primărie pentru a atrage noi cumpărători din străinătate.

Vezi și: Orașele din Europa unde se vând case cu 1 euro. Te poți muta imediat în ele

Și în ciuda costurilor de construcție neașteptate pe care le-a suportat, este extaziat să fi avut oportunitatea de a prinde o casă la un preț pe care îl consideră o chilipir. În Chicago, spune el, un apartament costă 200.000 de dolari – plus taxele pe proprietate.

Mai jos, în încheiere, poți viziona un videoclip realizat cu drona, prezentând frumusețile Italiei și principalele orașe, pentru a înțelege de ce mulți oameni, precum Shapiro, sunt atrași de frumoasa Italie.